Do postu leczniczego należy dobrze się przygotować i przeprowadzić stosowne wprowadzenie, dzięki czemu pierwsze dni kuracji będą mniej odczuwalne. Zalecamy ograniczenie kalorii i wyeliminowanie z jadłospisu mięsa, ryb, nabiału i cukrów.
Okres stosowania postu leczniczego do minimum 14, a maksimum 42 dni i zależy od zaawansowania choroby. Najlepsze efekty uzyskuje się oczywiście po 6 tygodniach kuracji postnej.
W czasie postu spożywa się jedynie warzywa i owoce ubogie w wartości odżywcze. Nie wolno jeść zbóż, orzechów, ziemniaków, warzyw strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ryb ani słodkich owoców. Produkty te są zbyt odżywcze i hamują utratę wagi ciała, co oznacza zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek.
Spożycie jakiegokolwiek niedozwolonego produktu przełącza organizm na tory żywienia zewnętrznego i w takiej sytuacji kontynuacja postu może prowadzić do szeregu niedoborów pokarmowych i braku ustępowania chorób cywilizacyjnych.
Warzywa najlepiej jeść w postaci surówek, soków, duszonych potrawek i zup gotowanych na wodzie.
Do postu leczniczego należy dobrze się przygotować i przeprowadzić stosowne wprowadzenie, dzięki czemu pierwsze dni kuracji będą mniej odczuwalne. Zalecamy ograniczenie kalorii i wyeliminowanie z jadłospisu mięsa, ryb, nabiału i cukrów.