Podstawową zasadą jest wewnętrzne żywienie polegające na zużywaniu tkanek według hierarchii ważności tzn. Organizm na początku wydala zbędną wodę (ustępują obrzęki), zużywa jako pokarm niepotrzebne zapasy, złogi m. in. tłuszczu, zwyrodniałych komórek i ogniska zapalne, zaś narządy życiowo ważne takie, jak mózg i serce są najdłużej oszczędzane. Wraz z zużywaniem starych komórek następuje regeneracja młodych, zdrowych komórek, co wiąże się z odmłodzeniem organizmu. Ustępują bóle stawów, które są często od lat siedliskiem kwasu moczowego i zwyrodniałych komórek. Kuracja postna oczyszcza krew z kompleksów immunologicznych. Po kuracji poprawia się znacząco odporność, ustępują stare zmiany zapalne, zmniejszają się skłonności do przeziębień, a choroby zwyrodnieniowe cofają się. Kuracja działa korzystnie także na poprawę glikemii, ciśnienie tętnicze, hiperlipidemii, różnego rodzaju problemy kliniczne, poprawę kondycji skóry, włosów, paznokci. Występuje też znaczny ubytek wagi.
Etap I – bprzygotowanie do postu leczniczego. Zalecamy, aby post poprzedzić tygodniem diety oczyszczającej. Jest to dieta, która pozwala na stopniowe zejście z kaloryczności, eliminację mięsa, nabiału, cukrów i żywności przetworzonej oraz eliminację produktów pszenicznych, nabiału i mięsa. Dzięki temu organizm oczyszcza się stopniowo, ale i przygotowuje do postu leczniczego. Dieta skomponowana jest z kasz, owoców, warzyw, nasion i pestek.
Etap II – od 2 do 6 tygodni postu właściwego ustalonego z naszym dietetykiem w zależności od celu kuracji i zamierzonych efektów.
W czasie kuracji spożywane będą jedynie warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze takie, jak: marchew, buraki, seler, rzodkiewka, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafior, cebula, czosnek, ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, sałata, zioła, pomidory, papryka, jabłka, grejpfruty i cytryny. Bezwzględnie nie należy w tym czasie spożywać: zbóż, orzechów, ziemniaków, warzyw strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa ani słodkich owoców. Produkty te są zbyt odżywcze, hamują spadek masy ciała, co oznacza zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Każde ustępstwo może poważnie odbić się na stanie zdrowia. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy ani alkoholu. Dozwolone napoje: woda i herbaty ziołowe oraz świeżo wyciskane soki warzywne w nieograniczonych ilościach (z dozwolonych owoców i warzyw). Zalecamy wypijanie minimum 3 litrów wody niegazowanej dziennie. Dopuszczalne są soki kupne jednodniowe NIEPASTERYZOWANE – marchew, jabłko, burak, seler naciowy, grejfrut. |
Etap III – wyprowadzenie, stabilizacja i wprowadzenie na stałe zdrowego żywienia.. Etap ten obejmuje: 1 tydzień diety wegetariańskiej 1000 kcal, następnie 1 tydzień diety wegetariańskiej lub zwykłej (z mięsem) 1200 kcal i na koniec tego etapu 1 tydzień wybranej diety 1500 kcal. Etap ten jest równie istotny, jak sam post. Jeżeli go ominiemy gwarantowany jest efekt jojo (nawet ze zdwojoną siłą) oraz inne sensacje zdrowotne występujące przy za szybkim wprowadzaniu poszczególnych produktów zakazanych podczas kuracji.
Etap ten pozwala na stopniowe zwiększanie i powrót do żywienia o niskim stopniu przetworzenia oraz z wysoką gęstością odżywczą, ale przede wszystkim pozwala wyrobić nawyki zdrowego żywienia, które powinno być wprowadzone na stałe po poście leczniczym, aby utrzymać jego efekty prozdrowotne.
Najtrudniejsze jest pierwsze kilka dni, kiedy to następuje przestawienie przemian na tory spalania. Niekiedy odczuwa się osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się rozpuszczone w tłuszczu toksyny. Jeżeli nie przerwie się kuracji, to po 2-3 dniach wszystkie dolegliwości ustępują.
Ważnym elementem są wypróżnienia, gdyż szereg przykrych objawów takich, jak uczucie osłabienia i głodu właśnie wtedy ustąpią. Jako pierwszy znak poprawy pojawia się lepszy sen, pogodniejszy nastrój i niespotykana dotąd chęć do pracy. Podczas całej kuracji mogą występować wzdęcia spowodowane spożyciem warzyw i większych niż zwykle ilości błonnika.
Podczas postu utrata wagi jest proporcjonalna do wagi wyjściowej – im wyższa waga wyjściowa, tym większa jej utrata. Szczupłe osoby chudną po 2 tygodniach kuracji średnio po 3-4 kg, a otyli po 4-6 kg. Generalnie osoby z nadwagą po 6 tygodniach kuracji chudną średnio 10-12 kg. Większa jest utrata wagi na początku diety i wynosi ona około 0,48 kg na dobę w pierwszym tygodniu, zaś w kolejnych już około 0,2-0,35 kg na dobę.
Najlepsze efekty uzyskuje się w typowych chorobach wynikających z przekarmienia: choroba wieńcowa, cukrzyca typu II, nadciśnienie, otyłość, hipercholesterolemia, dna, miażdzyca zarostowa kończyn.
Kuracja jest też skuteczna w zaburzeniach immunologicznych takich, jak alergie skórne, astma, nawracające infekcje, kolagenozy, a także w chorobie zwyrodnieniowej stawów, zaćmie, paradontozie, chorobie wrzodowej, stłuszczeniu wątroby, owrzodzeniach podudzi. Równocześnie ustępuje też szereg zaburzeń funkcjonalnych, jak zespół jelita nadwrażliwego zaparcia, nerwica, jaskra, itp.
Głównym przeciwwskazaniem jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe uniemożliwiające włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.
Śniadanie: sałatka brokułowa, II śniadanie: surówka z czerwonej kapusty, Obiad: barszcz czerwony z warzywami , Podwieczorek: Mus jabłkowy z cynamonem, Kolacja: Faszerowana cukinia
Śniadanie: surówka z papryki i rzodkiewki, II śniadanie: koktajl warzywny, Obiad: Warzywne gołąbki, Podwieczorek: sałatka fenkułowa z grejpfrutem, Kolacja: Pieczony kalafior
Stanowczo zalecamy, aby cała trzyetapowa kuracja odbywała się pod opieką naszego dietetyka, przy stałych, cotygodniowych wizytach kontrolnych w naszej poradni dietetycznej oraz była poprzedzona spotkaniem wstępnym mającym na celu przeprowadzenie wywiadu wstępnego, który pozwoli na dopuszczenie do kuracji.
Ponadto przystąpienie do kuracji musi być poprzedzone podpisaniem stosownego oświadczeniu o nieposiadaniu przeciwskazań do podjęcia kuracji oraz przyjęciu do wiadomości informacji o jej przebiegu oraz skutkach ubocznych.
Przełom w Odżywianiu
biuro@przelomwodzywianiu.pl
www.postleczniczy.pl