W czasie kuracji można spożywać jedynie warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze.
jabłka, grejfruty, cytryny.
Zgodnie z najnowszą aktualizacją dopuszcza się spożycie innych owoców: owoce jagodowe, kiwi, granat, pomarańcze, mandarynki, porzeczki, agrest, morele, arbuz, śliwki, wiśnie, maliny. Powinny to być ilości śladowe i dekoracyjne. Podjadanie owoców powinno być ograniczone. Zaleca się, aby owoce stanowiły ok. ¼ ilości spożywanych produktów. Nadmiar owoców skutkuje zwiększonym spożyciem występujących w nich cukrów, a to z kolei może wpływać na przerwanie działania diety.
Wszystkie przyprawy jednorodne, zioła świeże i suszone bez żadnych dodatków, sól (najlepiej himalajska), ocet jabłkowy.
Woda, słabe herbaty ziołowe, owocowe oraz świeżo wyciskane soki warzywne w nieograniczonych ilościach. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy ani alkoholu.