Dozwolone produkty

W czasie kuracji można spożywać jedynie warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze. 

Dozwolone warzywa:

marchew, buraki, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiew, różne rodzaje kapusty, kalafior, brokuł, bok choy, jarmuż, kapusta pekińska, rukola, kalarepa, różne rodzaje sałat, szpinak, botwinka, seler naciowy, natka pietruszki, mniszek, pokrzywa, szczaw, różne rodzaje cebuli, szczypiorek, por, czosnek, dynia, cukinia, kabaczek, ogórki, pomidor, papryka

Dozwolone owoce:

jabłka,  grejfruty, cytryny.

Owoce nie powinny być podstawą diety. Należy je stosować w ilościach ograniczonych i dekoracyjnych. Dopuszcza się maksymalnie 3 sztuki jabłka lub grejpfruta w ciągu dnia. W zamian za te owoce, co kilka dni dopuszcza się spożycie kilku owoców jagodowych, połowę kiwi lub 2 cząstki pomarańczy. Należy ograniczyć dojadanie owoców. Nadmiar spożycia owoców skutkuje zwiększieniem spożycia występujących w nich cukrów, a to z kolei może wpływać na przerwanie działania diety.

Dozwolone przyprawy:

Wszystkie przyprawy jednorodne, zioła świeże i suszone bez żadnych dodatków, sól (najlepiej himalajska)

Dozwolone napoje i płyny:

Woda, herbaty ziołowe i owocowe, soki świeżo wyciskane z dozwolonych warzyw i owoców, zakwas buraczany, sok z kiszonej kapusty, wywary warzywne.

Poza wymienionymi wyżej produktami nie wolno nic więcej jeść ani pić. Spożycie czegokolwiek spoza powyższej listy przerywa post leczniczy i grozi poważnymi skutkami zdrowotnymi.