Artykuły

Żywność wspierająca dobrą płodność


Żywność wspierająca dobrą płodność

Posiadanie dzieci jest spełnieniem marzeń wielu klientów naszego cateringu dietetycznego. Jednak aby osiągnąć cel, należy się dobrze do tego przygotować. Jak pokazują badania, prawidłowe żywienie w okresie przygotowania do ciąży zapewnia zdrowie matki oraz dziecka. Wprowadzenie zmian w stylu życia, włączenie aktywności fizycznej oraz zmiana sposobu żywienia, poprawiają płodność o ok. 80%. 

Czy wiesz o tym, że jedzenie które teraz spożywasz wpływa na jakość komórek jajowy i spermy aż przez kolejne 90 dni?

Dieta wspierająca płodność opiera się głównie na spożywaniu żywności obfitującej w składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego wytwarzania hormonów, rozwoju płodu, zdrowia matki.

Na jakich zasadach powinna opierać się dieta?

  1. Jedz duże ilości warzyw i owoców, głównie ekologicznych. Pestycydy i środki ochrony roślin działają negatywnie na płodność ludzi. Dlatego warto zwracać uwagę na jakość spożywanych produktów. Warzywa i owoce ekologiczne zawierają większe ilości witamin i składników mineralnych niż te hodowane w sposób tradycyjny. Dostarczają również dużych ilości błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na całe ciało.
     
  2. Spożywaj ryby, głównie pochodzące z zimnych wód. Ryby dostarczają ważne kwasy tłuszczowe omega-3 do naszej diety. Kwasy tłuszczowe wspomagają produkcję hormonów, zmniejszają stany zapalne i pomagają regulować cykl menstruacyjny. Ryby są również doskonałym źródłem białka i witaminy A. Należy unikać dużych ryb głębinowych, takich jak tuńczyk, miecznik ze względu na ich potencjalną zawartość rtęci. Bezpieczniej jest wybierać ryby z wód zimnych, takich jak dziki łosoś, dorsz czy halibut. Również wybierając łososia, należy unikać łososia hodowlanego z Północnego Atlantyku oraz łososia hodowlanego, ponieważ zawiera antybiotyki i toksyczne barwniki spożywcze.
     
  3. Mięso wybieraj głównie ekologiczne. Konwencjonalnie hodowane bydło może zawierać duże ilość dodanych hormonów czy antybiotyków, które mogą przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych. Z drugiej strony, zwierzęta karmione trawą są doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mają niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i są doskonałym źródłem białka. Poleca się zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa.
     
  4. Zboża wybieraj w naturalnej postaci. Całe ziarna są wypełnione błonnikiem, ważnymi witaminami i substancjami wspierającymi odporność. Błonnik jest niezbędny, ponieważ pomaga organizmowi utrzymać równowagę w poziomie glukozy we krwi. Najlepiej unikać przetworzonych i rafinowanych białych pokarmów i ziaren, takich jak biały chleb, kasza manna czy biały ryż. Zamiast tego warto wybierać pełnoziarnisty ryż np. brązowy, pełnoziarniste makarony, grube kasze np. gryczaną, komosę ryżową.
     
  5. Staraj się unikać nadmiaru cukrów, słodyczy lub soków owocowych (chyba że są świeżo wyciśnięte). Soki pasteryzowane, takie jak w butelce czy kartonie, zawierają skoncentrowany cukier. Może on podnieść poziom glukozy we krwi co negatywnie wpływa na układ odpornościowy. Warto unikać również przetworzonych / rafinowanych i sztucznych słodzików. Dobre alternatywy to stewia, miód i syrop klonowy.
     
  6. Unikaj również spożywania tłuszczy, zawierających kwasy tłuszczowe typu trans. Zawarte są one w żywności przetworzonej, w przekąskach np. chipsach, paluszkach, frytkach. Także w batonikach i ciastkach. Zwiększają one m.in. oporność komórek na działanie insuliny. Insulina nie może spełniać swojej funkcji, jej nieprawidłowa ilość wpływa na przebieg owulacji. Zaburzenie w jej działaniu wpływa na rozwój otyłości, która wtórnie powoduje zaburzenia płodności. Najlepiej więc wybierać oleje nierafinowane, pestki, orzechy czy nasiona.
     
  7. Pamiętaj o wypijaniu odpowiedniej ilości wody. Zaleca się wypijanie ok. 2 litrów wody. Codziennie należy pić czystą, oczyszczoną lub przefiltrowaną wodę. Dobrze jest unikać wody w butelkach, ponieważ niektóre z tworzyw sztucznych, zawartych w butelce, mogą przyczyniać się do zaburzeń równowagi hormonalnej. W codziennej diecie mogą pojawiać się także herbaty np. zielona czy zioła.  Należy unikać kawy, mocnej herbaty, kolorowych  napojów. Całkowicie należy zrezygnować z alkoholu.

Chcesz zrobić coś więcej? Dla klientów naszego cateringu dietetycznego proponujemy dodatkowe rozwiązania.

Starania o potomstwo warto poprzedzić dietą oczyszczającą. Dieta oparta na bazie warzyw, niewielkich ilości owoców, kasz czy strączków pozwala na oczyszczanie ciała z zalegających toksyn. Pozwala na regulację procesów metabolicznych w ciele i jest dobrym wstępem do dalszej zdrowej diety.

Osoby zmagające się z bezpłodnością powinny rozważyć przeprowadzenie postu leczniczego. Jest to dieta warzywno–owocowa, opierająca się na spożywaniu wyłącznie samych warzyw, jabłka, grejfruita i cytryny przez określony czas. Post leczniczy można przeprowadzać przez 2-6 tygodni, w zależności od potrzeb konkretnej osoby.

Post ma działanie regulujące funkcjonowanie hormonów płciowych, istotnych dla prawidłowej płodności. Regulacji ulega m.in. ilość estrogenów czy DHEA w ciele kobiety. Podczas postu oczyszczeniu ulega ciało w tym usuwane są stare komórki, złogi, zrosty w ciele.

Wiele kobiet zmagających się z takimi chorobami jak m.in. policystyczne jajniki, Hashimoto, cukrzyca, torbiele jajników, mięśniaki macicy, otyłość, nawracające poronienia, zaburzenia hormonalne np. wysoki poziom testosteronu, zaburzenia pracy przysadki, nieregularne miesiączki odczuwa poprawę po przeprowadzeniu postu. Post przynosi korzyści również w przypadku mężczyzn, ponieważ u nich poprawia się jakość nasienia i płodność.

Post redukuje ilość ogólnej tkanki tłuszczowej w ciele oraz tłuszczu trzewnego. Pozbycie się nadmiaru kilogramów, poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, co wpływa na ogólną kondycję zdrowotną rodziców.