Artykuły

Za co kochamy dynię?


Za co kochamy dynię?

Wiele osób uważa dynię za wspaniałą i zabawną dekorację związaną z Halloween. Wiele osób uwielbia ją również smakować w postaci dyniowych babeczek lub jako aromatyczną zupę. W naszym cateringu dietetycznym dodajemy ją również do curry oraz pasztetów warzywnych.

Oprócz wspaniałego smaku, dynia jest bardzo pożywna i jej spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Oto 6 imponujących właściwości dyni:

1. Pomaga w procesie chudnięcia

Dynia zawiera spore ilości błonnika, który spowalnia trawienie. Dzięki temu dłużej czujemy się nasyceni.

W jednej szklance startej dyni (200g) jest tyle błonnika, co w 3 kromkach chleba graham. Dynia zawiera dużo wody, dzięki czemu ma niską wartość energetyczną. Wspomniana szklanka dyni to tylko 70 kcal.

2. Jest bogatym źródłem witaminy A

Intensywny, pomarańczowy kolor dyni świadczy o bardzo dużej zawartości beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Spożyty beta-karoten, jest w naszym ciele przekształcany do witaminy A.

Spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, zapewnić ochronę przed astmą i chorobami serca oraz opóźnić proces starzenia organizmu. Niezbędna jest również do prawidłowego widzenia, zwłaszcza o zmroku.

3. Dostarcza nam luteinę i zeaksantynę

Dynia jest również jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny, dwóch związków związanych z prawidłowym widzeniem.  Odpowiednie spożycie tych składników związane jest z niższym ryzykiem rozwoju związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) i zaćmy.

Dodatkowo zawiera dobre ilości witamin C i E, które działają jako przeciwutleniacze i mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek oka przez wolne rodniki.

4. Reguluje ciśnienie krwi

Dynia zawiera wiele składników, które mogą poprawić pracę serca - błonnik, potas i witaminę C. Spożywanie wystarczającej ilości potasu może być prawie tak samo ważne, jak zmniejszenie spożycia sodu w leczeniu nadciśnienia lub wysokiego ciśnienia krwi. Zwiększone spożycie potasu wiąże się również ze zmniejszeniem ryzyka udaru, ochroną przed utratą masy mięśniowej i zachowanie gęstości mineralnej kości.

Dynia zawiera również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które mogą chronić "zły" cholesterol LDL przed utlenianiem. Gdy cząsteczki cholesterolu LDL ulegają utlenianiu, mogą odkładać się wzdłuż ścian naczyń krwionośnych, co może ograniczać ich ruchomość i tym samym zwiększać ryzyko chorób serca.

5. Pomaga zmniejszyć ryzyka wystąpienia nowotworu

Dynia zawiera dużo karotenoidów, które działają jako przeciwutleniacze. To pozwala im neutralizować wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych.

Badania sugerują pozytywny związek między dietą bogatą w beta-karoten i zmniejszonym ryzykiem rozwoju nowotworu prostaty, żołądka, okrężnicy i wielu innych nowotworów.

6. Dba o naszą piękną cerę

Zawiera dużo karotenoidów, takich jak beta-karoten, które mogą działać jako naturalny krem ​​przeciwsłoneczny. W naszym ciele karotenoidy są transportowane do różnych narządów, w tym do skóry. Pomagają chronić komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV. Do powstania tej bariery przyczyniają się także zawarte w dyni luteina, zeaksantyna i witamina E.

Dynia ma także wysoką zawartość witaminy C, która jest niezbędna dla utrzymania zdrowej skóry. Nasze ciało potrzebuje tej witaminy, aby wyprodukować kolagen - białko, które utrzymuje skórę w pięknej kondycji.