Artykuły

Sok z kapusty


Sok z kapusty

W naszym cateringu sok z kiszonej kapusty ma swoich zagorzałych zwolenników, ale większość osób jest do niego negatywnie nastawiona?  Czy słusznie? Czy jednak jego właściwości zdrowotne zwyciężają nad smakiem i aromatem?

Sok z kiszonej kapusty powstaje podczas procesu fermentacji, kiszenia kapusty. Pokrojoną kapustę zasypuje się solą, dzięki czemu z kapusty uwalnia się sok. Zawiera on kwas mlekowy, który „konserwuje” kapustę i pozwala na jej długoterminowe przechowywanie. Pomimo dużej zawartości soli, zarówno kapusta kiszona jak i jej sok odznaczają się szeregiem pozytywnych właściwości zdrowotnych.

Przyjrzyjmy im się bliżej:

1. Dostarcza naturalne probiotyki

Sok z kiszonej kapusty, dzięki procesowi fermentacji, jest bogaty w naturalny kwas mlekowy, który hamuje wzrost niepożądanych bakterii jelitowych i sprzyja wzrostowi dobrych bakterii. Zasiedlają one jelita, regulując skład flory bakteryjnej i stanowią pierwszą linię obrony przed patogenami. Kiszona kapusta zawiera enzymy, które pomagają w rozkładaniu składników odżywczych w celu lepszego wchłaniania. Dzięki temu sok z kiszonej kapusty jest doskonałym wyborem gdy cierpimy na zaburzenia trawienia i złą pracę jelit. Poprawia również pracę żołądka, regulując wytwarzanie kwasu solnego. Nie tylko poprawia proces trawienia, ale działa również jako środek przeczyszczający, pomagając w zapobieganiu zaparciom.

Układ trawienny jest ściśle połączony z naszym mózgiem, dlatego sprawny i zdrowy przewód pokarmowy zapewnia skuteczną walkę ze stresem. Probiotyki łagodzą lęk, depresję, regulują nastrój i poprawiają pamięć.

2. Poprawia sprawność układu odpornościowego

Około 75% naszego układu odpornościowego, pochodzi z jelit. Związane jest to z integralnością komórek naszego jelita oraz składem flory bakteryjnej. Probiotyki zawarte w soku z kiszonej kapusty, przyczyniają się do poprawy funkcji układu odpornościowego, kontrolując stan zapalny i hamując  negatywne reakcje immunologiczne, które są podstawową przyczyną wielu dzisiejszych dolegliwości. Probiotyki pomagają budować silniejszą obronę żołądka, po to, by zapobiec przedostawaniu się niechcianych substancji do organizmu, co może prowadzić do niepożądanych reakcji immunologicznych. Dodatkowo witamina C wpływa na wzmocnienie sił obronnych organizmu przed patogenami.

3. Jest bogatym źródłem witaminy C

Sok z kiszonej kapusty dostarcza witaminę C czyli niezbędny składnik tkanki łącznej i silny przeciwutleniacz. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, niestabilnymi cząsteczkami, które mogą uszkadzać komórki.  W jednym z badań sprawdzano różnicę pomiędzy zawartością witaminy C pomiędzy surową kapustą a kiszoną. Okazało się, że kiszona kapusta zachowała od 61,9 do 100 procent swojej witaminy C. Jedna porcja kapusty kiszonej z sokiem zawiera 34,7 miligramów witaminy C.

4. Reguluje pracę serca

Potas jest ważnym minerałem, którego nasze ciało potrzebuje do ważnych funkcji życiowych. Odpowiada m.in. za metabolizm węglowodanów oraz białek  a także za skurcz mięśni.  Dieta bogata w potas obniża ciśnienie krwi, nie tylko u osób z podwyższonym ciśnieniem krwi, ale także u osób zdrowych. Dzięki temu zaobserwowano zmniejszenie liczby zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego ze względu na działanie obniżające ciśnienie krwi. Zwiększone spożycie potasu zmniejsza również utratę wapnia przez mocz, co może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu kamieni nerkowych i może zmniejszać ryzyko osteoporozy. Jedna porcja kapusty kiszonej i jej soku dostarcza 401 miligramów potasu.

5. Dostarcza witaminę U

Określeniem „witamina U” został nazwany czynnik znajdujący się w soku z kapusty, który wykazywał ochronne działanie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dzisiaj już wiemy, że jest to związek S-metylometionina. Podczas badań, sprawdzano jej wypływ na wrzody żołądka. Witamina U podawana jako surowy sok z kapusty 100 pacjentom z chorobą wrzodową była wyraźniej skuteczna w promowaniu szybkiego gojenia się niepowikłanych wrzodów trawiennych. Dowodem korzyści terapeutycznych była szybka ulga w objawach, zmniejszenie bólu bez stosowania innego planu leczenia, oraz szybszy czas gojenia wrzodu.

6. Pomaga w walce z rakiem

Sok z kiszonej kapusty zawiera substancje fitochemiczne, które zwalczają powstawanie komórek nowotworowych i zmniejszają stany zapalne. Naukowcy odkryli, że sok z kiszonej kapusty, może  być odpowiedzialny za aktywność chemioterapeutyczną, chroniąc organizm przed rozwojem nowotworu.  Jednak wciąż trwają dalsze badania, aby odkryć dokładny wpływ kiszonej kapusty na raka. Niemniej jednak obecność w nim przeciwutleniaczy wykazuje ogromny potencjał.

7. Zapewnia korzyści dla oczu i skóry

Kiszona kapusta jest bogata w witaminę A, przeciwutleniacz, który eliminuje wolne rodniki z organizmu i pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry. Podobnie, witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu i zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Jak zrobić sok ze świeżej kapusty?

Wystarczy pokroić na drobne kawałki ok.250g kapusty, wrzucić ją do blendera, dodać ok. 1 szklankę wody i zblendować. Nie musi być bardzo dokładnie, mogą zostać małe kawałeczki kapusty. Tak powstały sok warto przecisnąć przez gazę lub sitko. Powinno wyjść ok. 1 szklanki soku.

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

Podobnie jak we wcześniejszym przepisie, należy pokroić kapustę w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Warto jednak przygotować jej ok. ½ kg, dodać 2 szklanki wody i ½- 1łyżeczki soli, aby miała przyjemniejszy smak. Następnie należy ją zblendować zostawiając większe kawałeczki kapusty. Tak przygotowany sok, należy przelać do wyparzonego słoja, dobrze zakręcić i zostawić na min. 2 dni w temperaturze pokojowej, aby mogła się ukisić. Gotowy sok przelać przez sitko w celu oddzielenia płynu. Sok wypijamy, a z resztek kapusty można zrobić smaczną surówkę.