Życie na bazarkach kwitnie. Jedzenie wygląda apetycznie, kuszą nas różnorodne zapachy. Jest to czas na to by maksymalnie czerpać z żywności. Nasze talerze mogą się uginać pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców. Jedzenie, które jest do nas dobrze dobrane, może odwrócić wiele chorób i utrzymać kondycje naszego zdrowia i życia na wysokim poziomie. Warto więc skupić swoją uwagę na dostępnej teraz żywności - super food, czyli takiej która zawiera najkorzystniejsze dla nas związki.
Wiśnie
Wiśnie są małymi owocami, które kryją w sobie skarbnicę bardzo ważnych dla nas związków. Bogate są w antocyjany, związki , które pomagają zwalczać stany zapalne i łagodzą ból stawów. Warto więc skorzystać z nich, póki są świeże - szczyt sezonu przypada na miesiące od maja do sierpnia, więc warto rozglądać się za nimi na bazarkach. Poza sezonem, można kupić mrożone i przygotować z nim smaczny deser. Porcja wiśni jest doskonałą przekąską, która osłodzi cały dzień. Wiśnie są jednym z ulubionych owoców naszego cateringu dietetycznego.
Awokado
Jednym z najbardziej znanych sposobów, na cieszenie się tym bogatym w składniki odżywcze owocem, jest jego pokrojenie w drobną kostkę, skropienie sokiem z limonki a następnie posypanie odrobiną soli oraz pieprzu. Czy wiesz, że można użyć awokado zamiast majonezu, np. w sałatce z kurczaka czy jaj? Awokado jest najlepiej znane ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie serca, ponieważ zawiera dużo prozdrowotnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również duże ilości błonnika- cały owoc zawiera aż 14 gramów błonnika .
Botwinka i buraki
Te piękne warzywa, zawiera szereg składników odżywczych- są bogate w betainę, błonnik, beta- karoten.
Buraki są cenione jako dobre źródło kwasu foliowego, dlatego wskazane są dla kobiet przygotowujących się i będących w ciąży. Dodatkowo oczyszczają organizm, wspomagają pracę wątroby. Są wskazane dla osób z anemią oraz podczas dużego osłabienia. Doskonale smakuje sok z buraka, a także zimny chłodnik z botwinki.
Cukinia
Cukinia charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów i kalorii, co sprawia, że jest to wspaniałe warzywo, które chętnie umieszczamy na talerzu w gorące letnie miesiące. Cukinia i kabaczek zawierają dużo witaminy C, luteiny oraz innych przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za zmniejszanie stanów zapalnych oraz poprawiających jakość widzenia. Jak ją przyrządzić? Można położyć ją na grilla z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek. Uzyskamy delikatne danie, które można wzbogacić sałatką. A dla osób lubiących makaron, proponujemy makaron z cukinii ???? W cateringu dietetycznym często podajemy go w zupie.
Brzoskwinie
Rozkoszne, soczyste brzoskwinie, są głównym zwiastunem lata. Owoce te zawierają mnóstwo potasu, witaminę C i błonnik kontrolującego masę ciała. Chociaż zjedzenie pysznej brzoskwini prosto z miski jest bardzo smaczne, można również spróbować inną jej odsłonę – grillowaną. Brzoskwinie świetnie komponuję się również w koktajlach.
Arbuz
Czym jest lato bez słodkiego, soczystego arbuza? Dzięki wysokiej zawartości wody, a niskiej węglowodanów, wspaniale sycą oraz dają uczucie chłodu. Można pokroić je w kostkę i dodać do sałatki owocowej lub połączyć z jogurtem.
Borówki
Mimo tego, że małe to są bogactwem przeciwutleniaczy - zwalczających różne choroby, utrzymujących nasze ciało w dobrej kondycji. Są bardzo wskazane dla osób z zaburzeniami widzenia, gdyż wzmacniają narząd wzroku. Aby wykorzystać ich ogromną moc, warto codziennie je spożywać- można dodać do jogurtu, wypełnić nimi naleśniki lub zrobić z nich orzeźwiające smoothie.