Artykuły

5 umysłowych sztuczek na to jak jeść mniej


5 umysłowych sztuczek na to jak jeść mniej

Jedzenie mniejszych porcji, niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni, sprawia wiele kłopotów. Niektórzy decydują się na korzystanie z diety pudełkowej. Jak mówią, spożywają to co otrzymali z cateringu i jest im dużo łatwiej utrzymać rygor, ponieważ porcje są z góry określone.

Jak podają badania wybór tego, co znajduje się na naszym talerzu jest drugorzędne. Ważniejszy jest sposób w jaki spożywamy daną potrawę. W rzeczywistości, skupienie się na jedzeniu, które zamierzasz zjeść i unikanie czynników rozpraszających uwagę - czyli tzw. jedzenie uważne - to rosnący trend, który może pomóc ci schudnąć bez większego wysiłku.

Wypróbuj więc poniższe wskazówki, które pomogą Ci zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii, szybko schudnąć i czerpać większą przyjemność z jedzenia:

1. Podczas jedzenia wyłącz wszystkie urządzenia

A Ty, ile razy przeglądałeś kanały mediów społecznościowych podczas kolacji? Ostatnie badania donoszą, że ludzie, którzy używają swoich telefonów podczas obiadu, spożywają go około 10 procent więcej. Dodatkowo osoby, które używały swoich telefonów podczas posiłku, oceniały posiłek jako mniej przyjemny i były rozproszone podczas jedzenia. Rozkojarzenie podczas jedzenia równa się bezmyślnemu jedzeniu. Nie pozwól więc, aby komórka stała się twoim towarzyszem posiłku.

2. Wysypiaj się

Ustal konkretne pory snu. Brak jednej godziny snu może sprawić, że będziesz głodny następnego dnia. W rzeczywistości, badania ujawniają, że ludzie, którzy nie spali zalecanych 7-8 godzin na dobę, byli bardziej narażeni na przyrost masy ciała. Ustal więc ramy czasowe swojego snu, wyłącz telewizor, nie przeglądaj komórki przed pójściem spać. To pomoże ci uniknąć bezmyślnego jedzenia następnego dnia.

3. Usiądź podczas posiłku

Brzmi to dość banalnie. Przecież nasze mamy zawsze nam to powtarzały… Ale pomyśl ile razy jesz w trakcie prowadzenia auta, porywasz coś prosto z lodówki, lub jesz w biegu? Osoby, które chodzą w trakcie posiłku, spożywają go o ok. 5 procent więcej. Jedzenie przy stole może być odbierane jako strata czasu, ale pomaga ono skupić się na jedzeniu i ułatwia uzyskanie świadomości swoich porcji.

4. Zmień swoje talerze

To czy spożywamy posiłki z talerza ma ogromne znaczenie. A także ważny jest ich rozmiar i kolor.  Badania sugerują, że kolor niebieski tłumi apetyt. Nie ma wielu naturalnie występujących pokarmów o niebieskim kolorze. Dawno temu, kiedy twoi przodkowie szukali źródeł pożywienia, kolor niebieski, czarny i fioletowy zasygnalizowali, że coś jest trujące. Możliwe więc jest, że zachowaliśmy tendencję do unikania tych kolorów w żywności. Badania pokazują, że kiedy żywność była zabarwiona na niebiesko, ludzie uważali ją za mniej atrakcyjną, nawet jeśli jedzenie smakowało dobrze. Sugerowano nawet, aby umieścić niebieskie światło w lodówce, aby zniechęcić nas do sięgania po więcej jedzenia. Kolor różowy nie pobudza apetytu, ponieważ ma nieco nienaturalny kolor. Ludzie patrząc na niego, często myślą o surowym mięsie lub sztucznych konserwantach.

Inne kolory zniechęcające do jedzenia to szary i brązowy . Ludzie uważają szare i brązowe jedzenie za mało apetyczne, ponieważ wiążą je ze spalonymi produktami.
Jedzenie na dużych talerzach powoduje, że jesteśmy w stanie zjeść więcej. Dlatego w celu trzymanie w ryzach porcji żywności, lepiej posiłki przekładać na małe talerze.

5. Jedz nie dominującą ręką

Na początku może wydawać się niezręczne, ale przełożenie łyżki do niedominującej ręki może pomóc w zmniejszeniu kalorii spożytych podczas posiłku. Badania pokazują, że ludzie spożywają o 30 procent mniej jedzenia, gdy jedzą z drugą ręką. Powinieneś kierować się mottem "spokój, a nie wyścig".