Doktor Ewa Dąbrowska otrzymała tytuł w stopniu doktora nauk medycznych w 1978 roku za swoje długoletnie badania zajmujące się zagadnieniem immunologii. Pracowała przez wiele lat na w Gdańsku na Akademii Medycznej. Przygotowywania do habilitacji, skłoniły dr Ewę Dąbrowską do zagłębienia się w tematy związane z rolą wpływu prawidłowego żywienia na leczenie chorób cywilizacyjnych. Po długich i wnikliwych badaniach, wielu latach nauki dr Dąbrowska stworzyła innowacyjną dietę – pół głodówkę opartą na owocach i warzywach, której to głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z szkodliwych substancji, zwyrodniałych komórek, a także wzmocnienie systemu odpornościowego.Doktor Ewa Dąbrowska otrzymała tytuł w stopniu doktora nauk medycznych w 1978 roku za swoje długoletnie badania zajmujące się zagadnieniem immunologii. Pracowała przez wiele lat na w Gdańsku na Akademii Medycznej. Przygotowywania do habilitacji, skłoniły dr Ewę Dąbrowską do zagłębienia się w tematy związane z rolą wpływu prawidłowego żywienia na leczenie chorób cywilizacyjnych. Po długich i wnikliwych badaniach, wielu latach nauki dr Dąbrowska stworzyła innowacyjną dietę – pół głodówkę opartą na owocach i warzywach, której to głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z szkodliwych substancji, zwyrodniałych komórek, a także wzmocnienie systemu odpornościowego.